Бенга

Бенга

Бенга бил сместен во кафез со орангутан како лампун за дарвинизмот.
Бенга добил функционален лак и стрела за да се заштити од орангутанот доколку има потреба.
Сепак,тој често го користеше на посетителите кои наместо тоа го исмеваа.
Откако беше ослободен од зоолошката градина,тој се обиде да се врати во Африка,
но избувнувањето на Првата светска војна го спречи тоа да се случи.
Бенга за жал си го одзел животот 1916 година.