Белгија, престолнина на ЕУ

Белгија, престолнина на ЕУ

Во своето последно писмо до неговата сопруга, Патрис Лумумба напиша:

„Ниту една суровост, малтретирање или тортура не ме скрши и нема да ме скрши, бидејќи претпочитам да умрам со крената глава, со непоколеблива вера и длабока доверба во мојата иднина, земјата, отколку да живеам во послушност, газејќи ги светите принципи. .

Еден ден, историјата ќе ни суди, но тоа нема да биде историја пријатна за Брисел, Париз, Вашингтон или ОН, туку историја на земји ослободени од колонијализмот и неговите марионети“.

П.С. Човек по име Нсала е фотографиран како гледа во отсечената тупаница и стапало на својата петгодишна ќерка, како казна за неисполнување на дневната норма на работа.

Слободна држава Конго, белгиска колонија, 14 мај 1904 година. 🇧🇪 🇨🇩