Баб Ел Мендеб – Рт Добра надеж

Баб Ел Мендеб - Рт Добра надеж

ЕКОНОМСКА КРИЗА – Поморската блокада на Хутите предизвикува масовно зголемување на увозните цени.

 – „Водечките глобални логистички компании како што се Maersk, Hapag-Lloyd, ZIM и

 CMA CGM престана да го користи теснецот Баб ел-Мандеб, што води до Суецкиот канал.

 Само Maersk учествува со 14,8% од глобалната трговија. Бидејќи големите компании една по една престануваат да го користат регионот, обемот на економската криза во Израел, особено на Запад, постепено ќе се зголемува.

 Трговијата на Израел со 22 милијарди долари со азискиот далечен исток исто така беше нарушена и мораше да го заобиколи Кејп на добра надеж.

 Трасата од 15.000 километри меѓу Ротердам и Сингапур преку Суецкиот канал сега е проширена на повеќе од 20.000 километри преку Ртот Добр надеж, а штетата се зголемува.

 Јеменската влада предводена од Хутите се меша со Западот, наметнувајќи сеопфатно трговско ембарго и создавајќи логистичка криза што никој сè уште не можел ефикасно да ја спроведе“.

 

Дудинка,

17.12.23