АТЛАНТСКА ОКУПАЦИЈА

“Атлантскиот совет“ е уште една во низата на приватни фирми кои се претставуваат како “светски“, а всушност се испостави на Сорос и слични керефеки на “длабоката држава“, приватна фирма ко што се Светска Банка, ММФ, Репортери без граници и купишта други измислици за да ни се замандали капијата од фашистичкиот затвор во кој сме ставени.

Е на тој “Атлантски совет“ всушност поприкладно име би му било “Атлантска фашистичка окупација“.

Пред некој ден, баш во светлото на притварњето на недолжни граѓани и домољуби (баш како и во Црна Гора), Атлантската окупација го објави својот извештај за тоа како окупацијата ќе ја спороведат и како робовладетелството ќе го менаџираат.

Се е кристално јасно, ако детално се прочита ова четиво. “Русите се виновни“ и “Груевски е предмет на слепо обожавање (фетиш)“ се основни постулати кога се зборува за Македонија. Тие основни постулати се две базични невистини – но, Атлансткиов окупатор тоа така го заклучил.

Како “лек“ против фетишот и Русите се предлага:  “Establish a permanent US military presence in
Southeastern Europe“.  Кога, нели, со војска доаѓаш некаде а таму сакаш да останеш “перманентно“, тоа по дефиниција е ОКУПАЦИЈА.

Повелет го севкупниот материјал да си го прочитате: file:///C:/Users/user/Downloads/Balkans_Forward_web_1128.pdf

——————————————————————————————

За оние по мрзеливите, одвоив неколку хајлајти:

 

 1.  Во текот на изминатата година, Балканската иницијатива на Советот ги обедини најдобрите умови – високи владини претставници, членови на деловната и стартната заедница, граѓанското општество, лидери, академици и експерти за политика и новинари – да се справат со најитните предизвици со кои се соочува регионот и да се продолжи со обновената американска стратегија во партнерство со нашите европски сојузници.
 2.  Ќе нема светла иднина за Југоисточна Европа без
  ЕУ или нејзино регионално раководство.
 3.  Долготрајните тензии во Македонија по
  оспоруваните избори 2014-та доведоа до уставни
  криза.
 4. На 27 април мирните протести избувнаа во насилство. Насилници во сојуз со ВМРО-ДПМНЕ упаднаа
  парламентот и повредија над сто луѓе, вклучувајќи го и лидерот на СДСМ, Зоран Заев.
 5. Во Македонија, исто така, Русија е активна. За разлика од
  Србија, каде што Москва може да се повика на т.н.
  “Историски” однос, улогата на Русија во Македонија
  е поинаква. Наместо  приклучување кон остатокот од меѓународната заедница
  во повик за дијалог за време на најтешките моменти
  од овогодинешната криза, руските дипломати во Скопје
  ја влошија ситуацијата со поддршка на ВМРО-ДПМНЕ.
  Ако труењето на бунарот е нивна цел, Русите имаат
  направи прекрасна работа. ВМРО-ДПМНЕ, откако беше
  на власт од 2006 година, имаат најголема и
  најробусна партиска мрежа во земјата. Се уште ВМРО ДПМНЕ е
  најверодостоен претставник на словенската тесна етничка припадност и
  интереси. Спротивно на тоа, СДСМ анектираше послаби групи на
  Словените, и како цена за нејзината коалиција се справи со
  етнички албански ДУИ, се согласи со контроверзната
  “Албанска платформа”, која ја вклучува ознаката
  на албански јазик како официјален јазик на земјата.
  Ова го осуди ВМРО-ДПМНЕ како закана
  по самата кохезија на Македонија, и СДСМ
  беше означена  како предавничка. И руските медиуми и нејзините
  дипломатските органи ги повторија овие обвиненија.
  Заев на крајот ја доби својата шанса да владее и потоа
  во првиот круг на локалните избори во средината на октомври
  2017 покажа дека имало широка поддршка за СДСМ (дури и
  во традиционалните упоришта на ВМРО-ДПМНЕ).
 6. Сепак, многу штета беше направено
  за кохезијата на земјата во текот на изминатата година и
  секој нов круг политички расправии е полн
  со напнатост. Ако минатото е било кој водич, Русија нема
  престанете да ровари во Македонија.
 7.  Македонија нуди увид во тоа каква е стабилноста кога лидерот е
  фетишизиран. Никола Груевски беше “дечко” на Запад за подобар дел од десет години.
  Кога првпат беше избран во 2006 година, тој беше нова
  генерација на лидерство во Македонија. Груевски
  ја порази корумпираната СДСМ политичка машина, исто толку страшна како и поразот на
  неговата партија денес. Додека беше свежо лице и
  реформатор  играше добра игра. Но тој никогаш не
  целосно испорача тоа што се очекуваше. Западот го толерираше дури и кога имаше знаци на автократско однесување. Западот го вртеше погледот.
  Денес, со уставна криза Македонија останува сиромашна и има
  потенцијалот да се лизне во опасно нестабилна
  ситуација.
 8. Зоран Заев, е човек кој беше сесрдно поддржан од “граѓанското општество“ од Запад, па така победи на изборите. Но сега САД ммора да се погрижат да не го држат премногу блиско до себе. Реториката на САД треба да биде кон поддршка на државата а не на поединечни лкикови во неа. Бидејки,  во здрава демократија реформираната ВМРО-ДПМНЕ еден ден веројатно ќе се врати на власт.
 9. Во Македонија, на САД треба да
  стори сé што може за да помогне во решавањето на
  долготрајниот спор околу името со Грција, каде
  се чини дека во последно време има можност за решение.
  Враќање на довербата во централната власт и
  подобрувањето на меѓуетничките односи би помогнале во
  нашите напори за враќање на одржливоста на Македонија.
  Членството во НАТО, уште повеќе го поттикнува регионот
  кон стабилност.

 

 

Овој превод е со помош на Гугл транслејт, за точни дефиниции треба да се погледне текстот на линкот што е наведен.