Американска подморница удрила во непознат објект

Американска подморница удрила во непознат објект

Американска нуклеарна подморница „удрила во објект“ додека била потопена во Јужното Кинеско Море – а американската морнарица инсистира дека тоа не е кинеска подморница.

Речиси десетина морнари се повредени во судирот под вода, се вели во соопштението на американскиот поморски институт. Подморницата работела во Јужното Кинеско Море, но била во меѓународни води во моментот на инцидентот, соопшти американската морнарица.

Се вели дека напаѓачкиот брод со нуклеарен погон се враќа во пристаништето во Гуам, додека во соопштението на УСН се вели дека ниту една од повредените не е опасна по живот. Се вели дека нуклеарната погон на подземната енергија е неоштетена.

Американски поморски извори за различни вести рекоа дека подморницата можеби се судрила со бродолом или изгубен брод за транспорт на морското дно.

Со непозната прецизна локација на инцидентот, тешко е да се каже дали е слично со времето кога британската подморница ХМС Астут се насука во 2010 година, откако нејзиниот екипаж не успеа да го забележи островот Скај ноќе. Меѓутоа, се чини дека е сличен на судирот во мај 1981 година помеѓу нуклеарен погон HMS Scepter и советската подморница К-211.

Поморскиот историчар Иин Балантин во својата книга „Ловец убијци“ раскажа дека операторите на сонарите на советската подморница на својот капетан му рекле дека с was е јасно зад нив: „Дваесет и една минута подоцна, во 1951 година, советскиот SSBN пресуди додека таа претрпе три кратки погледи на неверојатни и одоздола. , секој трае само неколку секунди “.

Скиптер тивко заостануваше по советскиот брод и беше изненаден кога забави, што доведе до тоа голем дел од надворешната обвивка на Сцептр да биде „искинат“ од советскиот пропелер – причината за трите удари кога британскиот брод се одби од рускиот противник. строг. Подоцнежните извештаи на печатот објавени по враќањето на Скептре дома велат дека оштетениот британски брод удрил во санта мраз.

Со британската носачка работна група во Јужното Кинеско Море, заедно со две американски работни сили плус нивните присутни подморници, инцидентот е потсетник дека она што се случува надвор од очите не е секогаш без памет. Големи количини на глобална трговија минуваат низ Јужното Кинеско Море и секој конфликт или блокада на областа ќе предизвика слични ефекти за технолошката индустрија како инцидентот „Ever Given“, кога контејнерски брод се заглави преку Суецкиот канал една недела. ®

https://www.theregister.com/2021/10/08/uss_connecticut_collision/