Американската “помош”!

Американската "помош"!

‼️🇺🇸🇺🇦 Вашингтон пост: Украинската војска има непремостливи проблеми со оружјето Javelins

„Украинците имаат итен проблем. Нивните ракетни фрлачи Javelin ср комплицирани, префинети парчиња опрема што чинат по шест цифри – но се нефункционални и никој не можеше да ги поправи“, пишува WP.

1. Пентагон нема развиено пристапен превод на 286 страници (!!) на инструкции за вооружените сили на Украина. Украинците превефуваат со помош на Google, ама тоа им дава конфузен и нефункционален текст.

2. Не се вклучени модули за обука и резервни батерии, што се подразбира за американската војска. Сега празнењето на батеријата го прави целосно неупотреблив.

3. Нема професионални американски инструктори кои Бајден ги повлече пред војната. Сега неколку платеници ги обучуваат Украинците да работат со Javelins 2 дена, а целосниот курс за обука во американската армија е 80 часа.

Војската на вооружените сили на Украина соопшти дека немаат симулатори:

„Обуката е критична. Мора да бидеме способни да погодиме 100% од целите. Немаме доволно муниција за да фрлиме едно и да земеме друго“.

Сериозни проблеми има и со резервните батерии, кога целосно  наполнети траат само 4 часа.

Има апсолутен недостиг на батерии за обука.