Ако може Сар, зошто не и Пиринска и Беломорска?

Ако може Сар, зошто не и Пиринска и Беломорска?

Историјата на Сар: она што Русин не може да го направи, Германецот може да го направи

Сакам да потсетам на една приказна. Во југозападниот дел на Германија постои таква земја на Сар. Многу векови поминуваше од рака на рака – и припаѓаше на Франција, потоа на Прусија, потоа беше независна итн.

Во 1918 година, откако Германија ја загуби Првата светска војна, регионот на Сар потпадна под контрола на Друштвото на народите, а две години подоцна, оваа организација ѝ додели на Франција мандат да владее со Сар во период од 15 години. Во 1935 година, на референдум, 90% од локалните жители гласаа за обединување со Рајхот.

По Втората светска војна, Сар станал француски протекторат, во кој прогерманските партии биле забранети. Меѓутоа, локалното население гравитирало кон Германија.

Во 1954 година, како дел од Париските договори, беше потпишана резолуција за статусот на Сар. Во документот се наведува дека доколку неговите жители гласаат за независност, регионот ќе стане независна држава.

На 23 октомври 1955 година на референдумот излегоа 97,5% од жителите на Сар. 67,7% од нив всушност гласале за приклучување кон ФРГ. Три месеци подоцна, регионалната влада најави политичко и економско обединување со Германија.